فوبیا های تکنولوژی و یا فناوری هراسی چیست ؟
نویسنده Admin HalamKhoobee
0 دیدگاه
۳۱ فروردین ۱۴۰۴

یکی از فوبیا هایی که با پیشرفت تکنولوژی در بین مردم رایج شده است و ممکن است افراد زیادی را درگیر خود کرده باشد؛ تکنوفوبیا یا تکنولوژی هراسی است که در ادامه به طور کامل تر در این رابطه توضیح خواهیم داد که چطور بر زندگی و رفتار و کار افراد تاثیر گذاشته است.

 

 

فوبیا چیست ؟

به صورت کلی کلمه فوبیا به معنای داشتن ترس غیر واقعی و غیر منطقی است و فردی که دچار آن می شود از موضوعاتی که خود در ذهن خویش تجسم می کند، می ترسد و این اضطراب و ترس که به صورت همیشگی با فرد است، به طور فیزیکی وجود ندارد و در واقع بیشتر افکار اوست که او را می ترساند البته ممکن است که فرد از یک چیز فیزیکی فوبیا داشته باشد؛ به طور مثال فوبیا از سوسک اما در زمانی که حتی این حشره در محیط وجود ندارد، نیز فردی که این فوبیا را دارد دائما این حشره را در ذهن خود مرور می کند و باعث وحشت خود می شود.

 

 

تکنوفوبیا چیست ؟

تکنوفوبیا به نوعی از فوبیا ها گفته می شود که افراد از تکنولوژی ها و فناوری های مدرن و جدید هراس دارند و وجود این تکنولوژی ها به شدت آن ها را اذیت می کند و تاثیرات منفی زیادی بر رفتار و عمل این افراد گذاشته است. به طور کلی توانایی برقرار کردن ارتباط با فناوری ها را ندارند و مقاومت زیادی نسبت به آن ها از خود نشان می دهند. این امر هم می تواند خودآگاه هم ناخودآگاه باشد؛ اما عموما افراد به طور ناخودآگاه نسبت به آن واکنش نشان می دهند.

 

 

انواع تکنوفوبیا

فوبیا های زیادی در رابطه با تکنولوژی وجود دارد که بر زندگی انسان ها و فعالیت های آن ها تاثیر گذاشته است و نیز برای برخی از افراد ممکن است به قدری، شدت داشته باشد که زندگی آن ها را مختل کند.

  • ترس از کار کردن با رایانه یا کامپیوتر
  • ترس از تماس تلفنی
  • ترس از عکس گرفتن
  • ترس از هزینه های زیاد فناوری ها
  • ترس از نداشتن اینترنت
  • ترس از نداشتن موبایل 
  • ترس از دیده شدن
  • ترس از امواج اینترنتی
  • ترس از فراموش کردن رمز ها

کسانی که هراس از تکنولوژی دارند، احساس نگرانی زیادی نسبت به هر گونه ابزار های جدید و هوشمند دارند و ترجیح می دهند از همان روش و ابزار های قدیمی جهت امرار معاش خود استفاده کنند و درگیر فضای مجازی و استفاده از اینترنت و فناوری های مدرن نشوند.

 

ترس از کار کردن با رایانه یا کامپیوتر

یکی از ترس هایی که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد کار کردن با کامپیوتر است. افراد ممکن است فکر کنند چون به اندازه کافی کار کردن با آن را بلد نیستند و ممکن است دچار اختلال و اشتباه شوند و نیز شاید تجربه قبلی خوبی نداشته اند، به شدت دچار ترس و اضطراب می شوند و نیز گاهی ترس از به خطر افتادن اطلاعات شان توسط رایانه ها را داشته باشند که این موضوع به شدت باعث ایجاد تنش در فرد مبتلا به تکنوفوبیا می شود.

 

 

ترس از تماس تلفنی

یک ترس دیگر از زیر مجموعه فوبیا تکنولوژی که به ویژه نسل های جدید و نوجوانان را درگیر کرده است ترس از تماس تلفنی است که البته این موضوع در مقاله فوبیای تماس تلفنی چیست و دلایل و راه کار های درمان آن به صورت کامل گفته شده است و اگر تمایل به خواندن مطالب بیشتر در این رابطه داشتید می توانید به آن مراجعه کنید اما به طور کلی افرادی که این نوع فوبیا را دارند؛ دچار اضطراب شدید به هنگام زنگ خوردن تلفن می شوند و ممکن است دچار تپش قلب و سرد شدن بدنشان نیز شود.

 

 

ترس از عکس گرفتن

با گسترش فضای مجازی و اضافه شدن پلتفرم های مختلف مثل اینستاگرام و یوتوب و ... در زندگی انسان ها موجب شد که افراد از زندگی شخصی خود عکس هایی منتشر کنند و کاربران خود را به وجد بیاورند، این موضوع موجب شد تعدادی از افراد نسبت به عکس گرفتن محتاط تر رفتار کنند و حتی برخی نسبت به آن فوبیا گرفتند از اینکه شاید عکس شان نامناسب باشد یا اینکه بین افراد مختلف پخش نشود که خود باعث پدیدار شدن این نوع تکنوفوبیا شد. 

 

ترس از نداشتن اینترنت در تکنوفوبیا

در حال حاضر زندگی همه افراد با اینترنت گره خورده است به طوری که تمامی کسب و کار ها و حمل و نقل ها و رستوران ها و فروشگاه ها همه و همه به نحوی مستقیم یا غیر مستقیم از اینترنت استفاده می کنند چه بسا برخی کسب و کار ها به طور کامل نیازمند وجود اینترنت باشند و فقط به این صورت فعالیت داشته باشد. در کل وجود اینترنت با توجه به دلایلی که ذکر شد به شدت حائز اهمیت شده است و ممکن است برخی از افراد درگیر این موضوع شوند که اگر اینترنت نباشد چه خواهد شد و به نحوی دچار تکنوفوبیا یا همان فناوری هراسی شوند.

ترس از نداشتن موبایل

در جهان امروزی تلفن همراه یا موبایل مانند یک عضو جدا نشدنی از آدم ها شده است و حتی فکر کردن به زندگی بدون موبایل آزار دهنده خواهد بود و این ترس می تواند در بین مردم گسترش پیدا کند؛ زیرا استفاده و میزان وابستگی نسبت به تلفن های همراه روزانه بیشتر می شود و جهت جلوگیری از ایجاد این نوع تکنوفوبیا لازم است که کار ها و یا فعالیت هایی که بدون استفاده از گوشی همراه امکان پذیر است را خود انجام دهید؛ مانند به جای خرید اینترنتی از سوپر مارکتی از سوپر مارکت های حضوری استفاده کنید.

 

ترس از دیده شدن در فناوری هراسی :

شاید یکی از فوبیا های عجیبی که برخی از افراد دچار می شوند و از فناوری بیزار می شوند؛ وجود دوربین های متعدد در سرتاسر شهر است. در واقع دوربین ها برای حفاظت و ایمنی گذاشته شده اند اما برخی حس خوبی دریافت نمی کنند و بیشتر احساس ناامنی به آن ها دست می دهد و از اینکه مدام در معرض دید هستند و چک می شوند ترس زیادی را تحمل می کنند.

 

ترس از امواج اینترنتی در تکنوفوبیا :

یکی دیگر از دسته تکنوفوبیا ها، ترس از امواج آن ها است و اگر بخواهیم به طور عقلانی و علمی بررسی کنیم این ترس به مقدار کم مفید است، چون به طور واقعی به بدن آسیب وارد می شود و پیشنهاد می شود که حتی به هنگام خواب گوشی همراهتان را از خود دور کنید و به ویژه طبق گفته های پزشکان، این امواج به شدت برای بانوان باردار نیز مضر هستند. اما نکته اینجاست ترسی که به حالت فوبیا باشد و مدام ذهن فرد را درگیر کند، خود بیشتر آزاردهنده خواهد بود و دچار آسیب های روانی زیادی خواهند شد. 

 

 

ترس از فراموش کردن رمز ها در فناوری هراسی :

شاید یکی از معضلاتی که امروزه تقریبا همه افراد را درگیر خود کرده است، به یاد سپردن رمز ها فراموش نکردن آن ها است. این موضوع در برخی موارد افراد را دچار استرس و ترس بیش از اندازه می کند و در واقع دچار نوعی تکنوفوبیا می شوند اما برای این موضوع راه حل های زیادی وجود دارد که اگر دچار این فوبیا هستید می توانید از راه حل ها استفاده کنید. به طور مثال : نوشتن رمز و پسوورد ها در یک دفترچه یا حتی نوشتن آن ها در نوت گوشی همراهتان می تواند بسیار کمک کننده باشد و از حجم نگرانی هایتان کم خواهد شد.

 

راهکار های درمان فوبیا های تکنولوژی

پیشنهاد می شود که برای درمان تکنوفوبیا مقالات و کتاب هایی که در این زمینه هستند را مطالعه کنید، چون شناخت از موضوعی که ترس از آن را دارید بسیار می تواند برایتان کمک کننده باشد. سپس می توانید در کلاس های آموزشی آنلاین شرکت کنید و خود را به چالش بکشید و به خوبی های آن فکر کنید، به طور مثال به این فکر کنید که بدون اینکه بخواهید از خانه تا آموزشگاه بروید، در اتاق شخصی خود می توانید در کلاس شرکت کنید.

از جمله راهکار های ساده ای که جهت درمان انواع فوبیا ها یا هراس ها می توان استفاده کرد، عبارتند از :

  • داشتن خواب آرام در شب
  • استفاده از مواد غذایی سالم در وعده های غذایی
  • ورزش کردن
  • مدیتیشن و مراقبه انجام دادن

 این راهکار ها گر چه ساده به نظر می رسند اما به شدت تاثیر گذار خواهند بود و در بهبود فرد بیمار کمک خواهد کرد، البته اگر حال بیمار از حالت کنترل خارج شده است؛ پیشنهاد می شود که به پزشک مراجعه شود.

 

 

کلام آخر

اگر به صورت کلی بخواهیم نگاهی داشته باشیم به جهان امروزی، شاهد هستیم که هر لحظه علم و تکنولوژی در حال توسعه و پیشرفت و گسترش است و عملا نمی توان مانع آن شد البته این موضوع، افرادی که از تکنولوژی هراس دارند و به اصطلاع تکنوفوبیا دارند را به وحشت میاندازد؛ پس بهتر است سعی بر تغییر وضعیت داشته باشید و اگر این ترس را دارید با آن مواجهه کنید و با آن به صلح برسید چرا که راحت تر بتوانید با این موضوع کنار بیایید و زندگی آسوده تری را تجربه خواهید کرد و حتی می توانید از مزایای آن نیز بهره ببرید.

دیدگاه‌ها
موردی یافت نشد !